Soydan'dan Güllüce'ye Önerge

Soydan

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Serdar Soydan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yanıtlanması istemiyle önerge verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Serdar Soydan önergesinde çevre cezalarının ödenmediğine dikkat çekti. Soydan önergesinde şu sözlere yer verdi; “ Çağdaş toplumlar, toplumsal ilerlemeleri öne sürerek ekonomik menfaatler uğruna doğayı yok sayma ve hoyratça kullanma lüksünün olmadığı bilincine ulaşmış ve çevreyle barışık büyümenin mümkün olduğunu anlayabilmiş toplumlardır.

Yaşadığımız çevreyi; suyumuzu, havayı ve toprağımızı bilerek veya bilmeyerek kirletenlere karşı uygulanan idari para cezalarının takibi ve tahsilatı çevre bilincinin oluşması açısından önem arz etmektedir. Sayıştay raporlarına göre Bakanlığınız 2012 yılında çevreyi kirletenlere kestiği cezanın yüzde 32 sini, 2013 yılında ise yüzde 31 ini tahsil edebilmiştir. Bu doğrultuda; Bakanlığınızın son 12 yıldır, yıllara ve illerimize göre, çevreyi kirletenlere verdiği idari para cezaları ne kadardır, yıllara ve illerimize göre verilen para cezalarının ne kadarı tahsil edilmiştir? Çevreyi kirletenlere karşı kesilen para cezalarından son 12 yılda, yıllara göre zaman aşımına uğramış Bakanlığınızın alacağı ne kadardır, hangi kurum, kuruluş şirket ve şahısların hangi miktardaki cezaları zaman aşımına uğramıştır? İllere göre son 12 yılda, yıl yıl en fazla idari para cezası kesilen şahıs, şirket, kurum ve kuruluşlar hangileridir? Sayıştaş raporlarında bakanlığınızın idari para cezalarının takibi ve tahsilatı konusunda eksiklikleri olduğu doğru mudur, doğru ise bu eksikliklerin sorumlusu kim veya kimlerdir, bu konuda neler yapacaksınız?”